werkstuk kat groep 8
heb dit onderwerp gekozen omdat ik veel van katten houd, het zijn mijn lievelingsdieren en ik vind ze erg interessant. Ik ga in mijn werkstuk vertellen over deze dieren op wat voor manier en hoe ze leven. Ik hoop dat je het leuk vindt!
1. WAAR KOMT DE HUISKAT VANDAAN EN WAT IS HAAR GESCHIEDENIS?
2. SOORTEN EN RASSEN
3. VOEDING
4. KITTENS
5. HET LICHAAM VAN DE KAT
6. HEKSERIJEN, (BIJ)GELOOF EN SPROOKJES
1. WAAR KOMT DE HUISKAT VANDAAN EN WAT IS HAAR GESCHIEDENIS?
Onze huiskatten stammen allemaal af van de noord-Afrikaanse gele kat. Eigenlijk waren er al 60 miljoen jaar geleden katten. Dat waren Creodonten en leken op een kruising tussen een kat en een leeuw. Deze kat had zich geëvolueerd tot de gele kat die het meeste lijkt op de huiskat. De gele kat leeft tegenwoordig aan de Nijl gelegen landen Egypte, Soedan en op het schiereiland Sinaï.
Onze huiskatten hebben net zoals de gele kat hun afschuw voor water en liefde voor zon. Al zo'n 5000 jaar geleden werd de kat tot huisdier gemaakt. In de goedgevulde graanschuren van het oude Egypte zorgden ratten en muizen voor een ernstige plaag. Daarom ving men de gele kat als ratten- en muizenjager. In Egypte werd de kat een heilig dier. Veel goden en godinnen werden vaak in kattengedaante afgebeeld, zoals Bastet.
Uit het nageslacht van de gele kat ontstonden er langzaam tamme huiskatten.
Ze waren gewend aan de mensen en minder agressief en wild dan hun voorouders. Via reizende kooplieden, krijgstochten en als rattenvangers op schepen kwamen de katten uit Afrika al snel in de rest van de wereld.
2. SOORTEN EN RASSEN
De mens fokte de kat al vele jaren. Daarbij ontstonden er katjes die net iets anders waren dan hun voorouders. Ze hadden bijv. een langere vacht, een andere kleur en een rustiger karakter. Hun genen waren verandert. Door het fokken van die dieren zijn er nu heel veel kattenrassen die we nu kennen.
LANGHARIGE KATTEN
De pers of ook wel genoemd de langhaar behoorde tot een van de eerste langharige katten. De vacht van deze katten is door de jaren heen steeds langer gefokt. Langharige katten moet je iedere dag kammen, want anders gaan ze helemaal onder de klitten zitten.
Aan de Noorse boskat zie je aan haar vacht dat ze zich in een ruw klimaat heeft ontwikkeld. Het is een lieve huiskat, maar verdedigt haar terretorium tot het uiterste.
KATTEN ZONDER STAART OF MET EEN KORTE STAART
De Japanse bobtail is een kat zonder staart.
Dit ras is speels en aanhankelijk. De bobtai wordt in Japan gezien als de beroemde Mani-neko kat of de wenkende kat.
In Japan komen veel beeldjes voor met een Bobtail met een poot in de lucht. Dat betkent "geluk" en "welkom". De manx is een rumpy, da's een kat met een korte staart en een Japanse bobtail is een stumpy. Ondanks dat ze geen staart heeft, kan zij toch haar evenwicht houden. (want een staart kan je vergelijken met een evenwichtstok).
3. VOEDING
Katten zijn vleeseters. Af en toe kan je ze een stukje rauw of gekookt vlees geven. Gevogelte moet gekookt zijn, om bacillen te voorkomen. Ook orgaanvlees zoals hersenen, long, hart en nier vindt je kat lekker, maar het is niet goed voor haar nieren. Ham mag je niet geven, want dat is erg zout en net zoals orgaanvlees slecht voor haar nieren. Vlees geef je ongerookt en ongekruid, vis alleen graatloos en gekookt.
Voor een kat van ±3,5 kg geef je max. 35 gram vlees per dag.
LINTWORMEN
Lintwormen zijn heel kleine beestjes die in rauw vlees kunnen zitten. Katten kunnen die binnenkrijgen via muizen en vogeltjes.
De lintwormen eten in de buik van de kat haar voeding op en kan ze doen mager worden. Katten kunnen ze overdragen aan mensen en andere dieren. Er is wel een groot nadeel aan lintwormen: je kan ze niet verteren. Je kan ze wel uitpoepen en bij de dierenwinkel een speciaal middel tegen wormen kopen, als je er zelf last van hebt kan je bij de drogist er een middel tegen krijgen.
GROENTE EN GRAS IS BELANGRIJK
Katten hebben ook andere vitaminen en bouwstoffen nodig. Wanneer je je kat voert, moet je daarbij 10 tot 20 gram groente bij geven. Neem rauwe en fijngesneden of gestoofde en gepureerde groenten. Worteltjes, kool, sla, rijst en aardappels zijn daarvoor heel geschikt.
Katten eten geen gras, maar ze knagen erop. Ze halen hetr foliumzuur eruit. Met het foliumzuur maken ze hun maag schoon en braken ze hun haarballen uit. Het bloed van de kat laat het folumzuur niet toe dus daarom moet ze het uitbraken.
4.KITTENS
DE PARING
Een poes is 10 dagen per jaar krols, meestal in de maanden februari t/m april.
In die tijd kan een kater haar dekken en kleintjes met haar maken.
DE DRACHT
Een poes is ± 12 weken zwanger. Deze weken worden ook wel de "draagtijd" genoemd, want dan draagt ze groeiende kittens. Als ze zwanger is, krijgt ze een geitenbuik. Al 4 weken na de bevruchting hebben de katjes in de moederbuik al hun organen ontwikkeld.
DE GEBOORTE EN HET ZOGEN
Na ± 9 weken is het tijd voor de geboorte de katjes zijn dan 10 tot 13 cm lang en wegen 100 gram. Voor de geboorte gaat de moederpoes op een rustig plekje liggen en gaat ze rondjes draaien. Daarna worden de kittens één voor één geboren. Een gemiddeld nestje kittens telt er 4. De moederpoes bijt de navelstreng af tot een klein knobbeltje, daar gebruikt ze haar scherpe snijtanden voor.
Na de geboorte gaat de moederpoes op een zij liggen en laat ze de katjes een tepel uitzoeken. De katjes kunnen alleen ruiken en voelen, niet zien of horen. De kleine katjes voelen de warmte van hun moeder en langzaam schuiven ze er met zwemmende bewegingen naar toe.
5. HET LICHAAM VAN DE KAT
Katten kunnen heel goed zien, ruiken, voelen en horen. Ze hebben een hekel aan lawaai, ze kunnen wel 6x zo hard horen als mensen! Bij herrie in de buurt worden ze vaak onrustig en nerveus. Katten hebben een gevoelige neus en gevoelige snorharen. Als je een of meerdere snorharen er vanaf knipt wordt ze onzeker en hulpeloos.
DE VACHT
De vacht van een kat bestaat wel uit 4 verschillende soorten. Je hebt vachthaar; zacht golvend onderhaar, baardhaar; fijn onderhaar, dekhaar; draagt de vachtkleur en tylotrichhaar. In de zomer en (eind) in de lente wordt de vacht van een kat dunner, dat heet een zomervacht en de winter wordt de vacht dikker en krijgt ze een wintervacht.
EEN OUDER WORDENDE KAT
Als een kat ouder wordt veranderd de spijsvertering, de darmen en haar nieren worden minder goed; ze verliest gewicht en haar vacht wordt dof.
WEETJE, ALTIJD OP HAAR POOTJES BELANDEN
Een kat kan een val van 4 verdiepingen hoog overleven. Als ze achterover valt (dus op haar ruggetje) draait ze zich snel om en belandt ze op haar zachte voetzooltjes en flexibele gewrichten die de schok van de landing absorberen. Maar een val van de vijfde tot tiende verdieping kan fataal zijn, de kat valt met een snel van 97 km per uur en die schok is te groot om op te vangen.
6. HEKSERIJEN, (BIJ)GELOOF EN SPROOKJES
HEKSENKATTEN
Vroeger al in de 7de eeuw werden zwarte katten beschouwd als hulpjes van de duivel.
Mensen vonden ze angstaanjagend vanwege hun lichtgevende ogen in het donker. In 1344 toen in de Franse stad Metz de vitusdans uitbrak (een ziekte van het zenuwstelsel) kregen katten daar de schuld van en werden in het openbaar verbrand.
In 1347 -1348 woedde de zwarte dood, ook wel de builenpest genoemd in Europa waardoor de bevolking met een derde afnam. De ziekte werd verspreid door ratten en vlooien, maar de katten kregen daar de schuld van.
In Hongarije zei men dat katten van hun 7de tot 12de jaar heks werden, tenzij er een kruis in hun huid gekerfd werd. Oude vrouwen werden ervan beschuldigt zichzelf te veranderen in zwarte katten en ‘s nachts de stallen binnen te sluipen om het vee te verwonden.
SPROOKJES
De gelaarsde kat en de Bremer stadsmuzikanten zijn heel beroemde en geliefde sprookjes. Rond 1812 schreven de gebroeders Grimm veel sprookjes, o.a. de Bremer stadsmuzikanten, een groep dieren waaronder een kat. Met hun stemgeluid en natuurlijke wapens vormden zij een angstaanjagend monster dat rover op de vlucht sloeg.
DE GELAARSDE KAT
Een molenaar stierf en zijn jongste zoon erfde de kat. Die molenaarszoon dacht dat hij niets had aan die kat, maar hij had met die kat veel succes en trouwde zelfs met de dochter van de koning.
Maak jouw eigen website met JouwWeb