werkstuk oud duitste herder 1 havo/vwo
Geschiedenis
Het is nog geen oud ras, het ras is gekomen door de Duitse herder.
Ze werden vroeger gebruikt voor opsporingen van mensen of dingen, ze werden ook wel gebruikt voor bewijzen.
Rond het eind van de 18e eeuw wilde ritmeester Max Von Stepanintz een dienst hond een sterke hond die goed kan werken en een wolfachtig uiterlijk.
Oervader van de hond
In 1984 werd in Duitsland door de grote groep liefhebbers een langhaar schaferkundeverband Duitsland opgericht. Er werd met uitsluitend langharige honden verder gefokt en zo ontstond het ras de Oud Duitse herder
Kenmerken, ordening, maten, skelet, en het gebit
KENMERKEN
Het uiterlijk verschilt duidelijk van de stokharigen. Hij ziet er door de langere vacht krachtiger uit, zonder de kenmerken van een Duitse Herdershond te verliezen. Als pup zijn de kenmerken meer kwa uiterlijk, het is net een bolletje wol. Het is erg leuk hem te zien spelen.
Bij de Oud Duitse Herder valt ook op dat zijn ruglijn minder schuin naar achteren afloopt, zoals bij de meeste Duitse Herdershonden het geval is.
De ruglijn van de Oud Duitse Herder loopt recht, zonder dat de achterbenen stijl staan.
De ruglijn bij een oud Duitse herder
De ruglijn bij een Duitse herder.
De vorm van de achterbenen bij de Oud Duitse Herder zou eigenlijk een reden moeten zijn vanwege de mogelijkheden als gebruikshond. Je kan ook wel zeggen dat de Duitse herder te ver is doorgefokt
De Oud Duitse Herder is net zo goed geschikt als waakhond dan als gebruikshond, hij wordt namelijk gebruikt als reddingshond.
ORDENING
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Carnivora (Roofdieren)
Familie: Canidae (Hondachtigen)
Geslacht: Canis
Soort: Canis lupus (Wolf)
Oorsprong: Duitsland
MATEN
Reu:60 tot 68 cm
Teefje:55cm tot 63 cm
Gewicht:29 kg tot 43 kg
Leeftijd:11 tot 13 jaar
Poten:kan 39km per uur rennen, ze kunnen heel erge last krijgen van hun heupen achterpoten dus.
Kleur:beige, zwart, bruin, grijs, grijsbruin, grijs zwart, bruin zwart, grijs beige, zwart beige.
Haren:er zijn veel soorten haar van honden bij de oud Duitse herder komen langhaar korthaar of draadhaar.
Kleur:beige, zwart, bruin, grijs, grijsbruin, grijs zwart, bruin zwart, grijs beige, zwart beige enz.
de kleur van de poten, neus of oren is eigenlijk de kleur van de haren.
SKELET
Skelet van een hond
Het skelet is eigenlijk bij iedere hond gelijk er is wel verschil in de maten maar dat is ook bij de mens.
HET GEBIT
Het gebit van een oud Duitse herder bestaat uit 42 tanden
In elke kaakhelft 3 snijtanden, 1 hoektand en 4 premolaren ook wel knipkiezen. In de bovenkaak zijn 2 molaren en in de onderkaak 3
Een schematische weergave van het gebit van een hond
Incisivi=snijtanden
Caninus=hoektand
Premolaren=knipkiezen
Molaren= knobbelkiezen
Hier is een tandformule van het gebit van een volwassene hond
Zoals bij de mens heeft een hond ook een melkgebit. een melk gebit van een hond bestaat uit 28 tanden. Hij heeft geen kiezen als ze jong zijn. Daarom kunnen ze geen grote stukken vlees eten. Hier is weer een tandformule maar dan van het melkgebit
OREN, OGEN EN DE NEUS
OREN
Een hond kan heel erg goed horen hij kan hogere frequenties horen en kan dingen van verder weg nog horen.
Mens ~ 20 - 20.000 Hz, maximale gevoeligheid tussen 1000 en 4000 Hz.
Hond ~ 15 - 50.000 Hz (sommige bronnen spreken zelfs van 100.000 Hz), maximale gevoeligheid rond 8000 Hz. Honden zijn verder in staat over een afstand van 25 meter frequenties rond de 1 à 2 Hz te horen.
De oud Duitse herder eigenlijk iedere hond kan zijn oorschelp bewegen, hij kan zijn oorschelp zo stellen dat het geluid precies in zijn trommelvlies terecht komt. Hij heeft dus nu maar een afwijking van 2% van het hele geluid (bij een mens kan dat meer dan 15% zijn)
Honden met hangoren kunnen het geluid iets minder goed ontvangen, dat komt uiteraard omdat ze hangen. Maar dit heeft ook een leuke functie ze kunnen namelijk zo beter communiceren met honden of en met honden.
OGEN
Vroeger dachten de mensen dat een hond alleen maar zwart-wit of grijs kon zien. Maar uit een onderzoek blijkt dat ze wel kleuren kunnen zien, alleen dan anders als wij.
Het oog is bij iedere hond het zelfde maakt niet uit wat voor een ras. Dus bestaat het oog uit 2 typen receptoren en dat hebben ook alle zoogdieren. Door de staafjes (lichtgevoelige cellen waarmee de ogen van honden en mensen en waarschijnlijk van andere zoogdieren is bedekt. Ze worden naar hun vorm onderscheid in kegeltjes en staafjes.)
De kegeltjes en de staafjes
kunnen ze grijs zien. De kegeltjes zijn verantwoordelijk voor het zien van kleuren. De staafjes hebben minder licht nodig om een signaaltje naar de hersenen te sturen, maar de kegeltjes hebben juist veel licht nodig.
In het oog van de hond zit een speciale anatomische structuur (Tapetum lucidum) die kaatst het invallende licht terug en zo versterkt het bestaande licht. Dit is dan ook de verklaring waarom honden veel beter in de schemering kunnen zien dan mensen.
Het oog van een hond heeft 2 verschillende soorten kegeltjes. Die reageren op groen en blauw licht. De mens heeft 3 verschillende soorten kegeltjes die op rood, groen en blauw licht reageren. Een hond kan dus geen rood zien en ziet rode spullen dus als donkergroen.
Een ander verschil is dat een honden oog minder dan 430 nanometer kan zien dat is de grootste gevoeligheid van het oog van een hond. Hij kan alleen minder scherp zien en kan beter bewegingen zien dan stil staande dingen. Hij kan ongeveer 120 graden driedimensionaal kijken dit is ongeveer evenveel als de mens. Het gezichtsbereik van een hond is 240 graden groter dan die van een mens. Dat komt door de zijdelings implantatie van de ogen op de schedel van een hond.
Op dit plaatje zie je hoeveel nanometer een hond kan zien en welke kleuren daar bij horen.
NEUS
Een hond kan veel beter ruiken dan een mens. Dat heeft 2 verklaringen:
1. hij heeft meer reukcellen.
2. hoe langer de snuit hoe beter je of een hond kan ruiken.
Er zijn natuurlijk wel verschillen van snuiten per ras.
De mens heeft ongeveer 10 cm reukepitheel, de hond heeft er gemiddeld 100 cm reukepitheel.
Maar de oud Duitse herder heeft 169cm reukepitheel, hierdoor worden sommige honden geschikter als bijv. drugshond. Want een Franse buldog heeft maar 30cm.
De kwaliteit van het ruiken worden door andere factoren bepaald. Want de metingen tonen aan dat een hond rond de 1 miljoen keer beter kan ruiken (lijk mij erg vervelend in een parfum winkel).
Hierbij kan een hond rond de 300 keer per minuut ademhalen. Zodat hij steeds weer nieuwe frisse lucht binnen krijgt. Maar uiteindelijk zijn de hersenen nog steeds de belangrijkste om goed te kunnen ruiken. Want die verwerken al die signalen.
Het is aangetoond dat een hond stereo kan ruiken. Stereo is dus dat ze kunnen ruiken van welke kan de geur komt. De reukhersenen zijn bij een hond (10% van de hersenen zijn reuk hersenen bij een hond) ook veel groter dan bij een mens(bij de mens 1%). Maar de mens hoeft niet perse goed te kunnen ruiken want wij hebben dit niet echt nodig. Honden kunnen ook geuren waarnemen door het Orgaan van Jacobson. Dat is een speciaal reukorgaan.
Eigenlijk zijn bij alle honden de organen het zelfde ze zitten als het waren het zelfde in elkaar maar sommigen kunnen minder en daarom heb ik het hier meer over de hond gehouden.
DE AFSTAMMELINGEN VAN DE OUD DUITSE HERDER
Volgens het onderzoek van Caries Vila in 1997 waren er 4 verschillende groepen honden rassen. Dit is allemaal niet zo duidelijk maar wat wel duidelijk is dat de oud Duitse herder van de wolf afstamt en niet van de coyote of jakhals.
Oervader van de hond
Op deze foto zie je namelijk dat hij een spitse neus heeft en dat zijn oren altijd rechtop staan
Er zijn ook honden/wolven die half hond half wolf zijn.
De grijze wolf verspreide zich over Verenigde Staten van Amerika, Europa en Azië. Het is nog niet duidelijk of hij van een ondersoort van de wolf afstamt.
Die groep van 4 verschillende wolven is weer in takken onder te verdelen. De zuidelijke tak bevat o.a. de Australische dingo. Uit een DNA onderzoek blijkt dat de wolf 0.2% anders is dan een gewone hond. En bij de coyote 4%.
De vraag is hoe is een wolf een huisdier geworden?
In de laatste ijstijd veranderde de leefomgeving van de homosapiens ze werden van nomade in een boer waardoor ze veel op de zelfde plek bleven. De wilde honden begonnen de mens op te zoeken en hun afval te eten. er kwam dus een co-evolutie. Andere onderzoekers dachten dat de mens ze probeerden te houden als waak dier. Eigenlijk is de geschiedenis van de hond niet heel erg duidelijk.
In Egypte zijn veel oude want schilderingen, en die tonen aan dat er vroeger veel gebruik werd gemaakt van dieren bijv. voor de jacht. Er zijn ook dieren die we niet meer gebruiken. De Egyptenaren gebruikten bijv. hyena’s. ook veel goden hadden dieren koppen. Ze gebruikten onder anderen honden.
VOORTPLANTING
PUBERTEIT
De puberteit van een reu begint gemiddeld bij een leeftijd van 6 maanden en eindigt ongeveer bij de leeftijd van 12 maanden. Een teefje vertoon haar loopsheid bij een leeftijd van 6 tot 9 maanden. Dit kan erg verschillend zijn per oud Duitse herder.
Na de dekking zal een teef drachtig worden dit duurt gemiddeld 64 dagen maar als ze een heel erg groot nest heeft kan ze al eerder bevallen. Maar bij een klein nest juist een paar dagen later. De eerste 10 dagen zijn de puppies nog blind. De teef de puppies de eerste 3 weken lang zogen. Daarna kunnen de puppies overgaan tot puppyvoeding, en dan na 5 tot 7 weken zijn ze helemaal gespeend.
COMMUNICATIE
Honden hebben hun eigen lichaamstaal bij andere honden maar ook met mensen.
De mensen passen meestal hun taalgebruik aan als ze tegen een hond praten. Dit kan een beetje de klank zijn maar ook de gehele grammatica of de hele uitspraak. Dit maakt voor de hond helemaal niks uit want de taal heeft geen invloed op ze. Honden horen ook niet meer dan a, ee, oe, oo, ie enz. dus als je zit af poot zegt dan horen ze i, a, oo. Maar warneer hij opeens hele andere commando’s moet leren maar wel jet zelfde moet doen kunnen er verwarringen ontstaan. Een mens kan door deze commando’s moeiteloos communiceren. Het taal niveau van de commando’s is vaak gelijk aan het niveau hoe zuigelingen praten. Mensen gebruiken veel trucjes om hun hond te laten luisteren.
Een blaffende hond
Honden communiceren vaak met mensen door te blaffen en te grommen. Grommen doen ze ook in het wild. Dat doen ze om zichzelf te beschermen of bij gevaren. Uit een onderzoek blijkt dat ze hebben leren blaffen door de mensen om zo met ze te kunnen communiceren, want zijn afstammeling de wolf blaft niet.
Een hond heeft verschillende blaffen. Eentje voor als iemand thuis komt vrolijk dus, eentje voor als hij speelt, en eentje voor als iemand inbreekt of hem aanvalt.
WERKHONDEN
Werkhonden zijn heel erg handig en je kan ze eigenlijk niet missen. Want ik heb nog nooit een mens door zijn neus drugs zien opsporen. Werkhonden werken veel bij vliegvelden, havens, douane, reddingwerkers, blinde mensen en gehandicapte mensen. Je hebt ze dus overal voor nodig. Je kan van je eigen hond ook een werkhond maken. Je kan ze namelijk de geur van de drugs aan leren.
Blinde begeleiden honden zijn honden die een blind iemand niet kan missen. Hij blaft bijvoorbeeld als de man/vrouw wil over steken maar het is nog op rood. Hij kan je helpen betalen en hij kan zelfs deuren openen. Hierbij worden vaak labradors gebruikt.
Een blinde begeleide hond
Echte reddingshonden worden veel gebruikt bij rampen zoals aardbevingen. Heel erg vaak worden er mensen gevonden onder het puin door honden. Dit kunnen ze ook door de geur van die mensen. Hierbij worden vaak honden gebruikt die erg goed kunnen ruiken, oud Duitse herder dus.
je kan een begeleide hond nemen. Die moet je dan zelf trainen en opvoeden en die trucjes leren. Dit duurt 1 of 2 jaar en daarna gaat de hond naar een blinde baas of helpt bij aardbevingen.
Het opvoeden van een hond is niet al te makkelijk. Je moet hem namelijk 3 keer per dag uitlaten eten geven en aandacht moet geven. Bij een begeleide hond is dit nog moeilijker want je moet hem erg veel trucjes leren.
INTENTINGEN EN ERFELIJKE ZIEKTES
Veel ziektes kan je makkelijker voorkomen dan genezen. En bij sommige ziektes is voorkomen de enige manier. Als het lichaam eenmaal besmet is maakt het afweer stoffen tegen die ziekte. Deze antistoffen beschermen het lichaam tegen een volgende infectie. Door de hond vaccin(een dode of hele zwakte ziekte die meteen weer dood gaan) te geven word de immuniteit opgebouwd, zo kan het dier dus steeds tegen meer ziektes. Maar als je een tijdje geen vaccin aan de hond geeft word de immuniteit minder en kan hij weer ziek worden. Net geboren puppies krijgen de afweerstoffen die hun moeder had mee, maar na een aantal weken houd dat op en moeten ze vaccin krijgen anders worden ze ziek.
Helaas zijn er ook erfelijke ziektes bij sommige honden bij een fokkerij moet hier rekening mee worden gehouden en als je dan een hond koopt moet een fokkerij het melden als het dier een erfelijke ziekte heeft.
Hier zijn een paar erfelijke ziektes:
ERFELIJKE ZIEKTES
Cataract (staar)
Dit is een oogafwijking waar de lens van het oog troebel wordt. Bij oude honden is het normaal dat de lens troebel wordt. De pupil word dan een beetje grijsachtig. Bij ouderen word de pupil alleen maar meer en meer grijs. Er is ook een andere soort cataract en die krijgen de honden al als ze net geboren zijn, de puppy loopt dan namelijk overal tegen aan. Alleen een gespecialiseerde dieren arts kan het echt duidelijk maken dat het beest cataract heeft.
Heupdysplasie (HD)
Bij heepdysplasie gaat het om een stoornis.
Bij HD zie je dat het de dijbeenkop slecht aan de bekkenkom sluit. De bekkenkom is dan te vlak en te ondiep. Waardoor hij weinig houvast heeft
Wat er gebeurd bij HD
Er zijn verschillende maten van HD bij lichte gevallen is het wat ruim tussen de kop en de kom. In hele ernstige gevallen zie je dat de kop helemaal uit de kom licht. Ook komen er botwoekeringen waardoor het bewegen van de achter boten erg pijnlijk wordt. Je kan het beste een röntgen foto laten maken.
De vormen waar HD in voorkomt:
HD A (-): de hond is volledig vrij van HD
HD B (Tc): de hond is vrij van HD maar in overgangsvorm
HD C (+/-): licht positief, er zijn op de foto's aantoonbare verschijnselen van HD te zien.
HD D (+): positief, duidelijke verschijnselen van HD
HD E (++): positief optima forma, zeer ernstige mate van HD
Bij fokkerijen mogen alleen honden die HD A OF HD B hebben verkocht worden en heel af en toe HD C
In Nederland worden behalve heup beoordelingen ook nog Norbergwaarde (NW) gegeven dit geeft aan hoever de dijbeenkop van de rand van de bekkenkom licht. Bij een normaal gewricht licht ie aan beide kanten 30 of hoger (max.40) behalve de schaal van de NW is er ook nog een schaal waar aan je kan zien of er een botverandering is.
0: geen botverandering
1: zeer lichte verandering
2: lichte verandering
3: duidelijke botverandering
HD kan komen door dat de vader of moeder het al had(erfelijk dus)
Maar het kan ook komen door het milieu
Je kunt het beste voorkomen dat je hond of pup HD krijgt een Duitse herder krijgt vaak last van zijn heup en dat is dus HD een Oud Duitse herder heeft er minder last van je kan het ook zien aan de ruglijn. Bij een Duitse herder is ie veel meer ingezakt en bij een Oud Duitse herder wat minden.
Hier zijn een paar manieren om te voorkomen dat de pup HD krijgt want dat kan er vervelend zijn en je kan nog erg veel geld kosten aan de dierenarts.
A Voeding:
² De hond niet te zwaar laten worden en niet overbelasten met teveel en te vaak eten.
² Geef uitgebalanceerde en kwaliteitsvolle voeding.
B Beweging: ZEER BELANGRIJK
² Vooral niet te veel beweging geven in het begin, geen lange wandelingen.
² Nooit trappen laten lopen -opletten met springen, de hond zoveel mogelijk op 4 poten laten staan.
² Steeds in en uit de auto tillen, niet zelf laten springen.
² Niet te ruw spelen en niet te veel met volwassen ruwe honden laten spelen en rennen.
² Voldoende laten rusten en enkel dan met hem spelen als hij erom vraagt.
² Regelmatig zwemmen (vanaf lage oever). Vrij laten spelen om de spieren te ontwikkelen.
² Langs de fiets pas op leeftijd van 1 jaar.
² De hond niet overtrainde (gehoorzaamheid - jacht - show)
Progressieve retina atrofie (PRA)
PRA is een ernstige netvlies ziekte het oog zal steeds minder functioneren. PRA is een aandoening op het netvlies waarbij het netvlies steeds kleiner word en verschrompelt. Dit kun je herkennen dat een hond in de schemering steeds minder ziet en overal tegen aan loopt.
PRA
Een normaal oog
Je kan niks tegen PRA doen en het is erfelijk. Dus mag er natuurlijk niet met honden gefokt worden die PRA hebben.
REIZEN MET HONDEN.
Reizen met honden is erg lastig. Je kan namelijk niet zo maar met een hond in de trein de bus of het vliegtuig stappen veel restaurants en hotels willen geen honden. Dus je kan vaak maar dichtbij jouw thuis op vakantie waar je hond gewoon achter in de auto kan. Als je toch verweg wilt reizen dan zul je veel moeten regelen
1. de hond moet een paspoort hebben.
2. besef van de voren wat je allemaal moet meenemen voor de hond.
3. zorg dat de hond niet bang word of moet gaan kotsen want dat is niet al te handig om een kotsende hond in een vliegtuig te hebben.
Er zijn ook speciale reisaanbieders die gespecialiseerd zijn in het vinden van hotels of restaurants waar honden in mogen. Als je wil reizen met een vliegtuig en je wilt je hond mee moet je eerst speciaal afdeling dierenvervoer van shiphol bellen. De honden moeten een paspoort hebben, en ze mogen niet jongen dan 2 maanden zijn. kleine honden mogen in de passagierscabine en grote honden mogen in een hok in de bagage ruimte. Het beste is om een vlucht zonder tussen stappen en die kort duurt te nemen.